Πώς Το Αγαπημένο Σου Μπλουζάκι Ρυπαίνει Την Θάλασσα (Μικροπλαστικές Ίνες)

Ρυπαίνονται οι θάλασσες όταν βάζουμε πλυντήριο? Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις επιπτώσεις του fast fashion στο περιβάλλον και την απελευθέρωση πλαστικών σωματιδίων από τα ρούχα κατα την διαρκεια του πλυσιματος.


Παρόλο που λέξεις όπως "βιώσιμη μόδα" και " μακροβιότητα" ηχούν πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο της μόδας, με φωτογραφίες από χωματερές ρούχων να μας θυμίζουν κάθε μέρα γιατί η ηθική μόδα πρέπει να γίνει η καινούρια μας αγοραστική συνήθειά, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος δεν κρύβεται ανάμεσά στις στοίβες των εκατομμυρίων ρούχων στα landfills, αλλά βαθιά μέσα στην θάλασσα.

Από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του κόσμου μέχρι τα πιο απομακρυσμένα εθνικά πάρκα της Αμερικής, την οροσειρά των Άλπεων και τον πάγο της Αρκτικής, ένα τσουναμι από μικροπλαστικές ίνες καταστρέφει σίγα-σίγα και αθόρυβα ολόκληρο το οικολογικό σύστημα.

Είναι γνωστό ότι περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Ήξερες όμως ότι το 92% των μικροπλαστικών που βρέθηκαν στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην παραγωγή ένδυσης?


Τι ειναι οι μικροπλαστικες ίνες


Πως μπορεί λοιπόν το αγαπημένο μας t-shirt να γίνει ενας από τους βασικούς λογούς ρύπανσης της θαλάσσιας ζωής? Η απάντηση είναι δυστυχώς αρκετά απλη. Τα συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το ακρυλικο, είναι η νούμερο ένα επιλογές για το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ένδυσης. Αυτό το ποσοστό είναι υπερβολικά μεγάλο εάν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο η βιομηχανία ενδυμάτων παράγει πάνω από 42 εκατομμύρια τόνους ρούχων. Αλλά τα οικονομικά οφέλη έρχονται με ένα πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικο τίμημα.

Τα εν' λόγο πολυμερή υλικά, τα όποια δημιουργούνται με ανάμειξη αιθυλενογλυκόλης και τερεφθαλικού οξέος, αποτελούν το 35% των μικροπλαστικών ινών της θάλασσά. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους.

Η παραγωγής συνθετικών υφασμάτων καταναλώνει πολύ νερό το οποίο ξεφορτώνεται στο τέλος της διαδικασίας σε κοντινά ποτάμια Τα ποτάμια αυτα με την σειρά τους το μεταφέρουν αυτο το νερο στην θάλασσα. Εκεί, παραμένει για εκατοντάδες χρόνια μιας και το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο. Οι ίδιες μικρο-ίνες  πλέουν βαθυά μέσα στην θάλασσα και καταναλώνονται από τα ψάρια - έτσι το πλαστικό εισέρχεται στην δίκη μας αλυσίδα διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea, που εξέτασε 350 δείγματα ψαριών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στο 100% των ψαριών εντοπίστηκαν μικροπλαστικά και άρα τα μικροπλαστικά αυτά φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών.

Ο δεύτερος τόπος είναι λίγο πιο περίπλοκος.

Ρυπαίνονται οι θάλασσες όταν βάζουμε πλυντήριο? Ναι.


 Σύμφωνα με εκατοντάδες μελέτες, ένα ρούχο μπορεί να απελευθερώσει ως και 700.000 πλαστικές μικρο-ίνες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που βάζουμε πλυντήριο, 9 εκατομμύρια μικρές πλαστικές ίνες ξεκινουν το ταξίδι τους από τον κάδο του πλυντηρίου μας με προορισμού τον ωκεανό. Οι ινες αυτές είναι υπερβολικά μικρές με αποτέλεσμα να περνάνε ελευθέρα από το φίλτρο του πλυντηρίου και να καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης. 

Επιπλέον, μικροπλαστικες ινες συνεχως απελευθερώνονται και στον αερα που αναπνέουμε καθώς και νεύρο που πίνουμε. Συνοπτικά, κάθε χρόνο εισπνέουμε τουλάχιστον 13,000 - 68,000 πλαστικές ίνες που προέρχονται από τα ρούχα μας, τα χαλιά μας, τις κουρτίνες μας, και λοιπά.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να μετρήσουμε την ρύπανση των ωκεανών?

Λύσεις για το πρόβλημα των μικροπλαστικών ινών 


Οργανικά υφάσματα

Είναι γνωστό πως η βιώσιμη και οικολογική μόδα είναι η νούμερο ένα επιλογή για όσους θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι ενδυματολογικές μας επιλογές στο περιβάλλον. Υφάσματα οπός το οργανικό βαμβάκι, το ύφασμα κάνναβης, το λινό και το οργανικό δέρμα είναι μερικές από τις πολλές οικολογικές επιλογές.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς έχουν ήδη αρκετά συνθετικά ρούχα στην ντουλάπα - είτε καινούρια, είτε second-hand. Γι' αυτό και υπάρχουν μερικές πιο πρακτικές λύσεις.


Χρησιμοποίησε microfiber-catching laundry balls/τσαντες


Ναι, υπάρχουν ειδικά laundry balls και τσάντες που παγιδεύουν τις πλάστηκες μικρο-ίνες καθώς αυτές απελευθερώνονται κατά την διάρκειάς του πλυσίματος. Δουλεύουν ακριβώς όπως τα κοράλλια που φιλτράρουν ζωοπλαγκτόν στον ωκεανό. Απλά πέτα το laundry ball μέσα στον κάδο του πλυντηρίου και ξεκίνα την πλύση ως συνήθως. Εναλλακτικά, βάλε όλα τα ρούχα μέσα στο laundry bag και ξεκινάει την πλύση όπως κάθε άλλη φορά.

Οι αγαπημενη μου επιλογή είναι το Washing Bag της GUPPY FRIEND - μια γερμανικη εταιρεια με οικολογικα προιοντα για το σπιτι.


Αγόρασε το εδώ


Χρησιμοποίησε ένα εξωτερικοί φιλτρο μικροπλαστικων πλυντηριου

Το φίλτρο μικροπλαστικών ινών συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας μικροπλαστικών ινών που μπαίνουν στα λύματα του πλυντηρίου ρούχων με το πλύσιμο συνθετικών ρούχων. Τοποθετείται δίπλα στο πλυντήριο και δεν χρειάζεται να συνδέσετε στην πρίζα, καθώς λαμβάνει ενέργεια από την πίεση του νερού. Η μονη επιλογή που είναι διαθέσιμη στην Ελλαδα (απ' οσο γνωρίζω) είναι το παρακάτω φίλτρο της AEG.


Αν σου άρεσε το άρθρο, μοιράσου το εδώ:

Konstantina Antoniadou

Sustainability & fashion editor στο TheVOU magazine, Tech Fashionista, Sustainably Kind Living, IndieGetUp, Net Zero Co. & Teorra.

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας